De Koog is een gezellige badplaats op het vakantie-eiland Texel. Het dorp biedt alles wat een toerist zich kan wensen. Een gezellig winkelcentrum, tal van leuke restaurantjes en uitgaansgelegenheden en het strand is op loopafstand van het centrum van het dorpje. Vanaf het strand loopt u zo de gezellige Dorpsstraat in om een terrasje te pikken, lekker te shoppen of te lunchen of dineren.
Den Burg is het grootste dorp op Texel. Het telt 7070 inwoners (2010); dat is ongeveer de helft van het aantal inwoners van Texel. Voor een dorp van deze omvang heeft Den Burg een uitgebreid winkelbestand. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat er veel toerisme is.
Den Hoorn dit zuidelijkste dorp met het markante kerkje ontstond na 1398, nadat de nederzetting De Oude Hoorn tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten door de Hoeksen was verbrand. Het huidige dorp ontstond op een van de keileemopduikingen, ’t Klif, en lag aan de zuidoostzijde aan zee. De bevolking was in die tijd voor het levensonderhoud aangewezen op landbouw, veeteelt en in belangrijke mate de visserij. De schapen van de ‘duinboeren’ graasden in het uitgestrekte duingebied rond het dorp. Naarmate men meer grond ging inpolderen namen landbouw en veeteelt een belangrijker plaats in.
De Waal is met 415 inwoners het kleinste dorp op het Texel. Het dorp bestond al in de 12e eeuw, en heeft tot 1613 aan zee gelegen. Na droogmaking van de polder Waalenburg bevindt het zich echter midden op het eiland.
Oudeschild is gelegen is aan de oostkant van Texel. Het dorp ligt uitgestrekt achter de hoge deltadijk. De belangrijkste bezienswaardigheden in Oudeschild zijn de De Ruyterstraat, een kilometer lange straat met oude geveltjes, het witte historische kerkje en de monumentale molen de Traanroeier. Het is ook de thuishaven van de vloot Texelse Noordzeekotters. In de weekends liggen deze in de haven afgemeerd.In de 18e eeuw was Oudeschild een dorp met internationale betekenis dankzij de Rede van Texel. Hiervandaan vertrokken veel VOC-schepen.
Oosterend is een dorp aan de oostkant van Texel, ongeveer anderhalve kilometer van het wad gelegen. Kleinere gehuichten en buurtschappen bij Oosterend zijn Oost, Nieuweschild en Zevenhuizen. Onder Tesselaars wordt het dorp ook wel Jeruzalem genoemd.
Oost ligt net ten oosten van het dorp Oosterend op Texel. Oost is een oude buurt op Texel welke vroeger vooral bestond uit boerderijen maar ook een rijke geschiedenis van visserij kende. Men deed vooral aan oestervisserij en later het maaien en drogen van zeegras. Van Oost naar de Waddenzeedijk liep tot 1953 een oud voetpad genaamd Mosselpad. Nu is het een gewone weg, genaamd de Mosselweg. Zowel het voetpad als de huidige weg zijn vernoemd naar de familie Mossel, een geslacht van zeelieden dat in Oost al in 1640 voorkwam. Een oud volksverhaal over de inwoners van Oost is dat ze altijd te vroeg kwamen als ze ergens moesten zijn.
De Cocksdorp is het jongste en meest noordelijke dorp van Texel. Oorspronkelijk lag het dorp tussen de eilanden Eierland en Texel. De kwelder was ontstaan nadat in 1610 de Zanddijk die twee eilanden met elkaar verbond, werd aangelegd. In 1835 richtte de uit Antwerpen afkomstige Nicolas Joseph de Cock samen met enkele andere heren een NV op die de kwelder tussen Eierland en Texel zou inpolderen voor agrarisch gebruik. In de nieuw aangelegde polder Eierland werd in 1836 een dorp gesticht dat aanvankelijk Nieuwdorp heette, maar dat later naar hem genoemd werd: De Cocksdorp. Achter de nieuwe dijk kwam een logement annex winkel die de naam Het ei van Columbus kreeg. Daarnaast kwam een houten gebouw met twaalf woningen en een schilderswerkplaats. Een ander gebouw werd het ‘Magazijn’ genoemd, dit werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers afgebroken.